Google обвини Uber в кражба на технология

Технологии

Компанията на Google за самоуправляващи се автомобили Waymo ще съди Uber за откраднати технологии. Компанията за споделено пътуване се е възползвала от разработка на Google, която е приложила в собствените си прототипи на автомобили без водач, сочат обвиненията. По-конретно става дума за дизайна на LiDAR – лазерна технология, която позволява на самоуправляващите си автомобили да следват рамките на пътищата и прочее.  

“Незаконното присвояване на тази технология е като да откраднеш тайна рецепта от компания за напитки“, посочват от Waymo в публикация на своя блог, предава businessinsider.com. Според тях, в технологията са инвестирани около половин милиард долара, които са отишли в стартъпа Otto и са съживили замразената програма на Uber.  

“Приемаме твърденията срещу служители на Otto и Uber сериозно и ще разгледаме случая много внимателно“, сочи изявление на Uber.

В центъра на събитията се намира Антъни Левандовски – един от първите разработчици, работил по самоуправляващата се кола на Google. През януари 2016 г. Левандовски напуска технологичния гигант, след 9 години работа в компанията, за да основе Otto – стартъп, занимаващ се с самоуправляващи се товарни автомобили. Шест месеца по-късно Uber придобива Otto в сделка, оценявана на 680 млн. долара.  

Според Waymo, Левандовски е „изтеглил около 14 хил. строго конфиденциални файлове, съдържащи дизайна на разнообразни хардуерни системи, включително дизайна на LiDAR”, 6 месеца преди да напусне Google.

Левандовски е поставил специален софтуер на своя служебен лаптоп, за да си осигури достъп до сървърите с дизайни на Waymo, твърдят в обвиненията си от компанията.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪЩО И

Има ли Black Friday в България?

През последното десетилетие у нас навлязоха редица нови традиции, които често предизвикват разделение в обществото. Единият лагер се бои,

Read More...
Pixabay

10 пъти “за” дигиталния маркетинг

Както големите, така и малките, и средните бизнеси все още се опитват да се настроят спрямо постоянно променящата се

Read More...
Pixabay

Истинска и виртуална реалност – къде е балансът?

Уикенд е. Излизате от вкъщи, хващате влака, слизате от него и сте в Дивия Запад. Отивате в местната кръчма,

Read More...

Напишете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu