“Четеш ми мислите” или как науката помогна на парализирани пациенти

Иновации

Успешна комуникация с четирима напълно парализирани пациенти са успели да осъществят екип от учени. Използваната технология рачита  налягането в мозъка посредством светлина. Научният пробив е ръководен от Центъра за био и невроинженерство в Женева (Wyss centre), съобщава BBC.   

Участвалите в експеримента четирима пациенти страдат от невродегенеративната болест амиотрофична латерална склероза. Заболяването унищожава двигателните функции на тялото, но умът остава в пълно съзнание.

Използваният метод от учените не е непознат, но за първи път се прилага по нов иновативен начин. Технологията проследява промените, които настъпват в нивата на кислород в кръвта при мозъчна активност.

Това е вид спектроскопско изследване, каквито се развиват за медицински цели през последните 10 – 20 години. В тях се използва част от електромагнитния спектър близо до инфрачервената зона и могат да служат за изследвания на кръвната захар, сканиране на мозъчната активност или реакции на пикочния мехур в урологията.

В процеса на изследвания учените установили закономерности в цветовете на кръвта (квърта изменя цвета си при мозъчна активност – бел. ред.) при различните пациенти, като компютърът, обработващ информацията, автоматично започва да я класифицира в зависимост от отговорите.

Засега възможни са единствено отговори с “да” и “не”, като разчитането им е успешно в около 75% от случаите. Освен това се налага многократно повторение на въпроса, за да се даде възможност на кръвоносната система на мозъка да реагира и за да е категоричен резултатът от компютърния анализ.

И четиримата пациенти са успели да отговорят на зададените им въпроси. С други думи, технологията доказва, че комуникацията посредством мисъл е не само възможна, но и вече разгадана. Въпреки все още сериозните ограничения около новата технология, успехът на учените е безспорен и може да послужи за база на много иновации в близкото бъдеще.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪЩО И

Има ли Black Friday в България?

През последното десетилетие у нас навлязоха редица нови традиции, които често предизвикват разделение в обществото. Единият лагер се бои,

Read More...
Pixabay

10 пъти “за” дигиталния маркетинг

Както големите, така и малките, и средните бизнеси все още се опитват да се настроят спрямо постоянно променящата се

Read More...
Pixabay

Истинска и виртуална реалност – къде е балансът?

Уикенд е. Излизате от вкъщи, хващате влака, слизате от него и сте в Дивия Запад. Отивате в местната кръчма,

Read More...

Един коментарOn “Четеш ми мислите” или как науката помогна на парализирани пациенти

Напишете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu