Милиардери с поглед в космоса

Анализи, Иновации
Pixabay/Instagram/Twitter

Обичам да пътувам. При всяка възможност. Където и да е. Колкото по-надалеч и на по-непознато място, толкова по-добре. Даже се улавям колко често отварям сайтове на туристически агенции, просто за да прегледам какви нови дестинации са пуснати. Нямам проблем с мисления си списък на места, които искам да видя – в него присъства буквално всяка държава по света. И като казах “държава по света” се сетих – защо да се ограничаваме само с наличните държави по нашия свят? Защо не погледнем малко по-надалеч? Например… отвъд нашата планета?

На пръв поглед желанието на обикновен човек просто да излети в космоса сигурно изглежда абсурдно. За извънземен полет трябва да си астронавт, със специална подготовка и то след години къртовски труд. А и, все пак, дори да приемем, че обикновен човек би могъл да премине през тежкия режим на подготовка, едва ли космическите агенции като НАСА се избиват да именно за него. Но всичко това е на път да се промени.

Всъщност то вече се променя и тези промени се случват през последните 20 години. Заслугата за това е на няколко милиардера, които – явно след като постигнаха всичко, което можеха на нашата планета, обърнаха поглед към чуждите. Визирам няколкото неприлично богати индивида, които развиват свои собствени частни космически агенции, и които се надяват някой ден да колонизират чужди планети. Но кои са тези хора?

Най-известният от тях (и най-често даван за пример за подобен стремеж) е Илън Мъск. Повечето хора свързват Мъскс компанията Tesla Motors, която произвежда електрически автомобили. Но малко хора знаят, че Мъск всъщност създава другата своя компания – Space X – 2 години преди Tesla. Въпреки че през годините Space X е имала и доста технически затруднения, нека разгледаме част от големите й постижения:

– Space X е първата частна компания, която успешно изпраща ракета с течно ускорение в орбита

– Space X е също така и първата частна компания, която изстрелва и след това прибира след успешно кацане космически летателен апарат

– Друг голям успех за Space X е повторната употреба на орбитална ракета

Но един от най-големите постижения на компанията е разработването на технология, която позволява едновременно повторна употреба и вертикално кацане на космически апарат. С други думи – изпращането на космически кораб на друга планета, успешното кацане на нея, след което излитане и прибиране обратно на Земята. Всичко това се прави в преследване на голямата цел на Илън Мъск – колонизирането на Марс. От години милиардерът мечтае да изпрати хора на Червената планета, които а) да достигнат до там в рамките на нормалната продължителност на човешкия живот, б) да кацнат успешно и в) да могат да се върнат. Или – ако вече не ви е направило впечатление – Мъск се опитва да направи реалност сценариите на почти всички фантастични филми от последните 50 години. По всеобщо научно мнение кацането на жив човек на друга планета ще бъде едно от най-великите (а според много хора – най-великото) човешко постижение в познатата ни история. Това ще бъде началото на нова епоха в нашето развитие – в което вече няма да сме “вързани” само към една планета, а пред нас ще се отворят вратите на цялата позната (и непозната) Вселена.

Илън Мъск не е сам в своя стремеж да изпрати хора на други планети. Компания му правят още няколко души от списъка на Forbes за най-богати на планетата. Ето кои са те:

1. Джеф Безос: основателят на Amazon и втори по богатство (на нашата планета) е създал компанията Blue Origin. Тя съществува вече 17 години и също като Space X работи по създаването на летателни апарати с ракетни двигатели за многократна употреба. Голямата цел на Blue Origin е да направи космическите полети достъпни за широката публика. Първият такъв полет е планиран за 2020-та година.

2. Ричард Брансън: през 2004-та милиардерът основава Virgin galactic, чиято цел е също да предлага граждански космически полети или иначе казано – космически туризъм. Virgin galactic цели предлагането на така наречените суб-орбитални полети, по време на които летателният апарат се издига на около 100 километра височина, а пътниците прекарват десетина минути в безтегловност.

Списъкът продължава с още имена, сред които фигурира и основателят на Facebook Марк Зъкърбърг. Освен него в “превземането” на Космоса искат да участват и хора като Робърт Бигелоу, Пол АлънНавин Джайн и дори режисьорът Джеймс Камерън (“Титаник”, “Аватар“). Целите на тези петимата обаче са малко по-различни от тези на Илън МъскДжеф Безос и Ричард Брансън. Докато първите трима разработват технология, която да им позволи да използват многократно един космически летателен апарат, другите в списъка са се ориентирали към по-разнообразни цели. МаркЗъкърбърг инвестира в започнатия от руски милиардер проект Breakthrough starshot, чийто стремеж е да изпрати миниатюрни сонди отвъд нашата Слънчева система. С наличната в момента технология, тези малки апаратчета могат да пътуват с една четвърт от скоростта на светлината, което би им позволило пропътуват близо петте светлинни години до целта си за около 20 наши години.

Мечтата на Робърт Бигелоу е да създаде космически хабитати(и вече има 2 успешни, на теория, опита). Пол Алън пък разработва реактивна технология, с която да издига каквито и да било обекти до космоса. Нека сега спрем за малко и просто си представим какво би станало, ако всички тези хора някой ден успеят да реализират мечтите си и всички тези технологии се обединят в едно цяло – апарат, който може безпроблемно да напусне нашата атмосфера, да лети с 1/4 от скоростта на светлината, да кацне на друга планета, да поддържа живота на хората там, след което дори да може да се върне обратно… Колонизирането на Космоса вече започва да изглежда една идея по-възможно и близко!

Досега обръщах внимание на по-мечтателската страна на темата. Но дойде време и да погледнем другата страна на монетата – бизнес аспектът. Все пак едва ли някой ще очаква, че всички тези богаташи ще наливат пари просто така и няма да очакват инвестициите някога да им се върнат? Илън Мъск отново е напред с материала, тъй като неговата Space X вече има договор с НАСА за зареждане на Международната космическа станция. Други пък развиват космическия туризъм и по официални данни вече е имало 7 туристи, платили си за пътуване извън нашата атмосфера. По непотвърдени данни, приходите само от тези 7 души са около 210 милиона долара! Тук следва да отбележим, че един от туристите е направил 2 пътувания – Чарлз Симоний, който е натрупал състояние, създавайки софтуера Office на Microsoft. Естествено, подобни суми са непосилни за така наречения “обикновен човек” и едва ли някога ще бъдат. Има и доста по-евтина опция обаче (уви, отново непосилна за нормален човек) – суб-орбиталните полети биха стрували около 200-300 хиляди долара. Доста над средния годишен доход за България, но все пак доста под 30 милиона долара, нали? Тук е мястото да се размечтаем как някой ден ще се набират доброволци за първите опити за колонизиране на чужда планета… И отново, ако трябва да сме съвсем точни, на теория доброволци се набират и в момента – даже има над 200 000 подадени кандидатури за еднопосочен билет към Марс през 2023-та година, организиран от холандска неправителствена организация. Да, правилно прочетохте – еднопосочен билет.

Тези хора знаят, че веднъж излетели, никога няма да могат да се върнат на Земята. Звучи едновременно интригуващо, но и плашещо – да си едновременно доброволец за отлитане към нова планета, но и в същото време – доброволно да приемеш факта, че отиваш на сигурна смърт там… Други пък, като споменатите малко по-горе Джеймс Камерън и Навин Джайн, са доста по-практични – и са се фокусирали върху разработването на технология, която да направи възможен добивът на ресурси от астероиди. Може да ви се струва безумно, но нека вземем само един пример, при това официално потвърден от НАСА – астероидът 16 Psyche, който съдържа желязо на стойност 10 000 квадрилиона долара. За вас не знам, аз дори не мога да си представя тази сума. Особено с оглед на факта, че според официалните изчисления цялата световна икономика е на стойност 60 трилиона долара. Доста смешна сума, ако тръгнем да сравняваме. А в момента говорим само за един единствен астероид… Честно да ви кажа, нямам търпение технологиите да се развият до степен, в която реално ще можем да изпратим хора на Марс. Много силно се надявам това да се случи по мое време и да съм един от тези (е, от всички хора по света всъщност), които ще гледат кацането на живо. И току-виж се оказало, че тази пуста планета всъщност не е чак толкова празна, колкото си мислим сега…

ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪЩО И

Има ли Black Friday в България?

През последното десетилетие у нас навлязоха редица нови традиции, които често предизвикват разделение в обществото. Единият лагер се бои,

Read More...
Pixabay

10 пъти “за” дигиталния маркетинг

Както големите, така и малките, и средните бизнеси все още се опитват да се настроят спрямо постоянно променящата се

Read More...
Pixabay

Истинска и виртуална реалност – къде е балансът?

Уикенд е. Излизате от вкъщи, хващате влака, слизате от него и сте в Дивия Запад. Отивате в местната кръчма,

Read More...

Напишете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu