Какво е BYOD?

Анализи
Pixabay

Сравнително безопасно е да кажем, че в англоезичните страни всеки е наясно със значението на абревиатурата BYOB. Получавате покана за домашно събиране или рожден ден в парка, която завършва с BYOB и сте наясно, че трябва сами да си донесете напитка (bring your own beverage).

Този модел започва да се пренася и извън средата на забавлението. Може да срещнете неговата еволюирала версия в учебни институции по цял свят, както и в работната среда на много компании под формата BYOD – bring your own device (носете своето устройство).

IT отделите на много компании се затрудняват не само с това да са крачка пред, а дори и само да са в крак с актуалните нови технологии. Това дава глас на нуждата на служителите да носят на работа собствените си устройства, с които да имат достъп до фирмена информация. BYOD е част от по-мащабен феномен, който може да бъде срещнат и с абревиатурите BYOT (bring your own technology), BYOP (bring your own phone) и BYOPC (bring your own PC).

Насърчаването на служителите да използват своите собствени устройства, с които да имат достъп до фирмения имейл или до конкретни файлове, има неоспорими положителни страни, сред които е и повишената продуктивност. Дали обаче, при неправилна употреба или непълно разбиране BYOD крие рискове?

Причината BYOD да набира скорост и популярност по цял свят е простият факт, че най-често служителите вече разполагат с технологията, която искат. Често пъти тя дори може да е по-модерна от тази на офиса, съответно може да върши повече работа, вероятно и по-бързо, а и освен това си е тяхна – когато работиш с устройството, с което искаш и което познаваш, продуктивността е по-висока. Положителните страни на това да се възползвате от този модел обаче не се изчерпват дотук. Освен, че би позволил по-гъвкаво работно време на служителите, BYOD би ви спестил огромната сума, която влагате в закупуването и поддържането на хардуер и софтуер.

Някои компании вече експериментират с BYOD стратегията и получават задоволителни резултати. Марк Коутс от Good Technology и Шон Смит от Xceed Group са единодушни в твърденията си, че този модел е довел единствено до повишена мотивация в служителите и до спестяването на сериозни суми в IT сектора. Все пак Шон Смит отбелязва, че ако не се вземат съответните мерки, ако не се съпоставят позитивите срещу рисковете, BYOD просто няма да проработи. А какви са рисковете?

Въпреки че BYOD звучи привлекателно, всеки който възнамерява да приложи този модел във фирмата си, трябва добре да оцени какво може да следва от открития достъп до фирмени данни през лични устройства, които фирмата не може да контролира изцяло или изобщо. До каква степен ще бъде открита системата за тези устройства? Какви са мерките за сигурност в случай, че устройството на служителя бъде загубено или откраднато, или дори хакнато? Истината е, че удобството се сблъсква със сигурността.

От друга страна съществуват и опасенията, че няма да се насладите на огромните спестявания, които ви обещават първоначалните инстинкти. Въпреки, че инвестицията в технологии ще е драстично по-малка при BYOD, интегрирането на устройствата във фирмената система може да е доста скъпо и изключително сложно. Дори да приемем, че iOS ще е лесна за интеграция, нещата при Android се усложняват от множеството версии и вариации на операционната система, както и от широката гама устройства, за които тази платформа е предназначена.

Така или иначе, за момента най-сериозният риск е да нямате отношение по BYOD тренда. Според Шон Смит всяка компания трябва да е наясно с ключовата важност на това да се предприемат мерки в тази насока и да бъде установена политика за използването на този модел. BYOD е тук и игнорирането му би довело единствено до излагане на риск от хакерски атаки и в последствие законови, а и имиджови рискове.

С навлизането на BYOD IT отделите и техните мениджъри започват да прилагат политики по поддръжката и управлението на устройствата на техните служители. Сигурността на мрежата е ключовият момент тук. Отвъд използването на пароли, тези политики могат да донесат и криптирането на по-чувствителна информация, забрана за писане във фирменото хард диск пространство или ограничаване на достъпа на служителите единствено до безопасни зони.

Прилагането на BYOD модела в дадена фирма минава през три етапа. Първата стъпка е да сте сигурни, че устройствата, на които служителите ви работят (лични или предоставени от фирмата), са безопасни. Това ще доведе до подобрения в продуктивността, а и лоялността на служителите. Следващите две стъпки са не по-малко важни, тъй като при тях фокусът се измества върху мобилните приложения и информацията. Идеалният вариант е да успеете да развиете приложения, които служителите ви да използват, а след това да подсигурите безопасния обмен на информация между тези приложения.

Интересното е, че BYOD е действително широко приложим метод. Доста по-безопасно, но все така ефективно би било използването на тази стратегия в образователната система. Поколението digital natives вече е част от тази система и тъй като е израснало с технология в ръката си, е съвсем нормално подходът към образованието им да е сходен. Техните очаквания са техниката, която използват вкъщи, да бъде налична и в училище. Благодарение на масовото естество на устройствата в днешно време, учениците са на гребена на технологичната вълна.

Учениците днес разполагат с мобилно устройство постоянно и го използват не само за да свалят музика, да общуват с приятели и да гледат видеа, но и за да си правят училищните проекти и домашни. Те разбират нуждата да овладеят технологията още от ранна възраст. Това довежда и до много положителни ефекти.

В час учениците обичат да използват своите устройства. Платформи като Kahoot! правят учебния процес далеч по-забавен и интерактивен. В днешната дигитална епоха преподаването сменя фокуса си от модела учител-ученик и инициативата преминава от страната на учениците. По-важното днес е да можем да научим учениците как да пресяват важната информация и да намират това, което им трябва. С BYOD модела, учениците имат повече контрол над това, което научават – ученето има и изследователски дух. Далеч по-скучно е да чуваш нещата наготово и да записваш механично чуждите лекции, а и възпитава съвсем други ценности. Освен всичко, с този модел се насърчава и работата в екип, тъй като много проекти минават изцяло онлайн и е значително по-лесно за всички да имат достъп до проекта по всяко едно време, както от своя дом, така и от класната стая. Отново позитивна страна на модела е, че училището ви вече няма да има необходимостта да влага сериозни суми в скъпа, модерна техника, която ще бъде остаряла след две години. Тук и нивото на сигурност няма нужда да бъде толкова високо, колкото при боравенето с чувствителна фирмена информация, така че BYOD би сработил чудесно в учебната среда.

Цялостно, BYOD е модел, който освен иновативен, може да бъде и действително полезен, оказвайки положително влияние на служителите или учениците ви. Използването на устройството, което използвате вкъщи и на работа е свързано с по-ниски нива на стрес и с по-висока продуктивност. Освен това в днешно време хората се ориентират все повече към използването на приложения за сметка на уебсайтове и програми. Когато давате на служителите или учениците си това, от което имат нужда, печелите и вие, и те.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪЩО И

Има ли Black Friday в България?

През последното десетилетие у нас навлязоха редица нови традиции, които често предизвикват разделение в обществото. Единият лагер се бои,

Read More...
Pixabay

10 пъти “за” дигиталния маркетинг

Както големите, така и малките, и средните бизнеси все още се опитват да се настроят спрямо постоянно променящата се

Read More...
Pixabay

Истинска и виртуална реалност – къде е балансът?

Уикенд е. Излизате от вкъщи, хващате влака, слизате от него и сте в Дивия Запад. Отивате в местната кръчма,

Read More...

Напишете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu