Биткойн – балон или идеология

Анализи, Иновации, Новини, Технологии
Pixabay

Биткойн (bitcoin) премина границата от  4 000 долара по време на вчерашната търговия (13.08.2017), но това не би могло да е новина. Другата седмица или още утре, цената на криптовалутата вече може да е над 6 000 долара.

Инвеститорите изпитват вълнение, икономистите наблюдават ситуацията, бизнесът вече въвежда системи и технологии на база блокчейн (blockchain). Докато се пишат тези редове, биткойн постигна новата си най-висока стойност в кратката си, но бурна история. По време на днешната търговия биткойн достигна ниво от 4 225.40 долара, което е и новият връх, по данни на CoinDesk. Общата пазарна капитализация на най-популярната криптовалута докосва 70 млрд. долара. Броят на биткойните в обращение или с други думи – тези , които са изкопани (Bitcoin mining), възлиза на 16,505,075 броя, по данни на CoinMarketCap. Всичко това на фона на факта, че максималният обем биткойни или тези които могат да бъдат изкопани е фиксиран на 21 000 броя.

 Финансовият свят е разделен  – едни подкрепят блокчейн инфраструктурата, като тези, които търгуват с виртуални активи и инвестират в подобни технологии, а други с основание отбелязват, че що се отнася до виртуалните валути, ситуацията отговаря на определението „балон”. Цената на биткойн се умножи по 7 през последните 12 месеца, като през последните 12 месеца поскъпна от около 600 долара до над 4 000 долара. Или приблизително с 600% на годишна база.   

Да се пише за биткойн е малко странно, тъй като, поради неговата волатилност, след 5 минути изнесените данни вече може и да не актуални. Нека тогава се съсредоточим върху общата картина.

Ситуацията действитело е такава, че биткойн може да постигне сериозни ръстове. Някои дори прогнозират, че след като бъде изкопан и последният биткойн, цената на криптовалутата може да достигне 500 хил. долара. Въпреки това, екстремната волатилност на виртуалната валута може да доведе до резки спадове в цената буквално за минути. Ако това се случи и цената не отскочи обратно към висините, то тогава няма да е несправедливо да заключим, че балонът се е спукал. Още повече, че биткойн вече веднъж е демонстрирал тази си, за някои слабост, а за други  – сила. В зависимост как се възползвате от обстоятелствата около дигиталните активи. Но нека си припомним какво се случи преди около 4 години.  

В края на 2013 година, биткойн достигна, смятаната за невероятна цена от близо 1 200 долара при пазарна капитализация тогава от почти 14 млрд. долара. Виртуалната валута отскочи със скорост, която накара финансовият свят да заговори за нея.

 В началото на 2013, цената на биткойн се движеше на нива от около 100 долара. На 03.05.2013 година, например, биткойн се търгува на цена от 83.02 долара, при обща пазарна капитализация под 1 млрд. долара (992) млн. долара), сочат данните на CoinMarketCap.

 В средата на ноември обаче, биткойн започва да достига цени гонещи 200 долара. Като само с една лека корекция, за по-малко от месец изригва до 1155.05 долара и обща пазарна капитализация от близо 14 млрд. долара. Всичко това, за да посрещне новата година при ниво от около 750 долара, а няколко месеца по-късно да флиртува с вече още по-ниска цена в диапазона 400-600 долара, падайки окончателно под 500 долара в средата на месец август 2014 година.

За да изплува над 500 долара на биткойн му трябваха около 2 години, като в определени периоди вървеше на и на нива от около 200 долара. Така в края на 2016 година, започна да се случва това което наблюдаваме днес.

Само през тази година биткойн проби последователно цена от 2000 и 3000 долара и 4 000 долара, като това може да е само началото.

Ситуацията през 2013 година бе доста по-различна от тази през 2017 година. Навярно заради тогавашния бум на търговията с дигитални активи, редица предприемачи и утвърдени компании обърнаха интереса си към криптовалутите. Държавите, които легализираха дигиталните пари като официално разплащателно средство започнаха да се появяват една след друга.

 

 

В наши дни, технологията блокчейн вече се смята за „новия интернет” и отправна точка към бъдещето на бизнеса, а инвестиция в дигитални активи, като биткойн, етер (Еthereum), рипъл (Ripple), Биткойн Кеш (Bitcoin Cash), лайткойн (Litecoin) и други се оказва доста доходоносна. Общият пазар на всички виртуални валути се оценява на приблизително 140 млрд. долара.

Виртуалните валути създадоха и нова система за набиране на финансиране от страна на стартиращи компании – ICO (Initial Coin Offering). Тук подобно на IPO (Initial Public Offering), компании могат да предложат на инвеститорите новa емисия жетони (token), криптовалута или нещо като ваучер за базирана на даден блокчейн услуга. Нови и нови блокчейн проекти започват да се появяват на хоризонта, като всеки един от тях предлага на инвеститорите различна нова криптовалута. ICO използват дори и бизнеси, при които реално блокчейн е само част от техния модел, но не и основна дейност. Нещо като да реализирате първично предлагане на ограничена емисия по-евтини чипове за залагане в онлайн портал, чиято цена да зависи в реално време от успеха на самия сайт за залагания.

Освен, че говорим за набиране на финансови средства на напълно нерегулиран пазар,  всичко става буквално за минути. Вече има примери за ICO емисии набрали суми от порядъка на 25 млн. долара в период от 15 минути.

 Най-сериозната сума набирана чрез ICO  бе записана през месец юли тази година, когато анонимната до този момент компания Tezos успя да събере 232 млн. долара под формата на биткойн и етер.

Нещата са толкова реални, че швейцарската банка Falcon вече от месец предлага на клиентите си услуги по управление на дигитални активи. Тоест, виртуалните валути вече присъстват дори и в швейцарската банкова система.

 

Когато говорим за блокчейн технологията извън контекста на виртуалните валути, ситуацията изглежда обещаваща по един различен начин. Технологични компании като Cisco интегрират системи на базата на блокчейн. Финансовите институции Unicredit, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank и Societe Generale също изграждат  блокчейн инфраструктура за разплащане между фирми с конвенционални национални валути. Дори един от 12-те банкери на Федералния резерв на САЩ посочи в средата на тази година, че блокчейн технологията навярно има по-голям потенциал от виртуалните валути.

И колкото всичко това да идва в подкрепа на новата екосистема изградена около дигиталните активи, дотолкова поставя под въпрос и бъдещето на самите виртуални валути.

Реалната стойност зад цената на биткойн е ефективността на инфраструктурата стояща зад него. Блокчейн технологията вече се мултиплицира във всевъзможни клонинги, прилагани за най-различни дейности, че би могла да съществува без криптовалутата, особено в условията на някакъв частен бизнес, като банкови услуги, например.

Цената на биткойн се гради напълно на доверието на потребители и инвеститори. Колкото повече се търгува и се осъществяват разплащания с него, толкова по-висока стойност ще достигне. Всичко това може и да рухне, тъй като обезпечението на стойността на виртуалните валути се гради на нещо, за което няма измерител за призводителност или конвенционална обезпечителна мярка. Има доверие, което създава стойност на база себе си. Желание, чрез peer-to-peer свързаност, обикновенните хора да са независими от всякакви регулации – протекционистки или не. Поне това идеалистично залягаше в основата на биткойн екосистемата в дните на нейното зараждане.

 

И все пак, на фона на , че блокчейн е голямата иновация, виртуалните валути започват да изглеждат все повече като естествена пирамида. Сякаш всички знаят, че това е балон, но не искат да той да спре да се надува, защото всеки печели по нещо, прикрит зад peer-to-peer идеологията. Твърде неустойчива, според някои. Поради това на дневен ред изниква и въпросът „кога”, наместо „колко”. Не колко ще поскъпне биткойн, а кога ще се спука балонът. За подобно стечение на обстоятелствата ниха допринесли няколко фактора. Прогнозите, че биткойн ще поскъпне до нива от 500 хил. долара може съвсем да не се осъществят. Биткойн ще достигне лимитът на емисията си. Все повече държави ще затегнат правила около дигиталните активи, като това вече се случва в САЩ. В щатите има разследвания и ревизии от страна на официалните власти към бизнеси занимаващи се с виртуални валути. В резултат на този натиск, третата най-голяма биткойн борса в света по размер на дневния оборот Bitfinex, спира да обслужва американските си потребители, обявиха от борсата в края на миналата седмица чрез официалния си сайт. 

Освен това в света на дигиталните активи се случи нещо революционно – бе добавен код към оригиналния софтуер на блокчейн технологията стояща зад най-скъпата криптовалута в света биткойн. Официалната причина е забързване на скоростта на трансакциите, поради огромното натоварване на системата, а неофициалната би могла да звучи и така – повече трансакции = повече печалба. Това обаче е мекият подход. Отделна група представители на биткойн екосистемата застанаха зад чисто нов блокчейн и негова нова прилежаща криптовалута – Биткойн Кеш. И пак официално причина е по-бързи и ефективни разплащания. Така всички притежатели на биткойн получиха автоматично по акаунтите си из борсите по света Биткойн Кеш, развен на брой на биткойните по сметките. В резултат на събитията, наричани от западните медии „разделяне на биткойн на две” или “soft fork” и “hard fork”, едни от най-големите биткойн борси в света Coinbase и GDAX обявиха своеобразен бойкот на Биткойн Кеш. Потребителите ще са свободни да изтеглят новопридобития Биткойн Кеш от акаунтите си чак от 1.01.2018 година. И забележете – само да го изтеглят, но не и да го търгуват на съответните платформи. В резултат на това, цената на новата криптовалута падна от близо 800 долара до около 320 долара. Така вече сме свидетели на разделение в света на дигиталните активи. А разделение, на фона на идеала за свобода от национални регулации, е добър повод за подкопаване на доверието.

 

В свят на все по-проникващата автоматизация, блокчейн може да окаже огромно влияние, чрез способността да си да автоматизира процеси свързани с вземане на краткосрочни решения. А това вече започва да се случва в сфери като финанси, здравеопазване, обществени услуги и др.

Екосистемата базирана на виртуалните валути и седящата зад тях блокчейн технология е действително непредвидима. За това допринася и липсата на регулации и неизвестността от евентуалното им въвеждане. Въпреки това, ценовите рекорди, който жъне биткойн, ясно показват, че поне за сега виртуалните валути продължават да са феномена, който разпределя сериозно състояние между хора, които досега не са разполагали с подобни възможности.

Времената са интересни, което не е задължително да е добър знак за инвеститорите в дигитални активи. Разбира се, в крайна сметка, всичко зависи от коя страна на виртуалната монета ще се окажеш накрая.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪЩО И

Има ли Black Friday в България?

През последното десетилетие у нас навлязоха редица нови традиции, които често предизвикват разделение в обществото. Единият лагер се бои,

Read More...
Pixabay

Истинска и виртуална реалност – къде е балансът?

Уикенд е. Излизате от вкъщи, хващате влака, слизате от него и сте в Дивия Запад. Отивате в местната кръчма,

Read More...
Pixabay

Awareness, traffic or conversions – за какво плащат рекламодателите?

Напоследък е особено интересно човек да се занимава с интернет реклама. Този бизнес съществува в състояние на един много

Read More...

2 коментараOn Биткойн – балон или идеология

Напишете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu